Skip to main content
Over ons

Geschiedenis

 

Schellingwoude is een dorp in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel van het stadsdeel Amsterdam-Noord, onderdeel van Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp ligt aan de dijk tussen Nieuwendam en Durgerdam. De meeste huizen staan aan de Schellingwouderdijk langs het IJ. De waterstaatskerk ligt achter de dijk, op een terp. Het gebouwtje dateert uit 1866 en werd oorspronkelijk gebruikt door de Nederlandse Hervormde gemeente. Uit opgravingen is gebleken dat er al in de 14e eeuw op die plek een kerk heeft gestaan.

Het wapen van Schellingwoude werd op 22 oktober 1817 door de Hoge Raad van Adel bevestigd in gebruik bij de toenmalige Noord-Hollandse gemeente Schellingwoude. Het wapen bleef 40 jaar in gebruik tot de gemeente op 8 september 1857 opging in de gemeente Ransdorp. De gemeente Ransdorp had reeds een wapen in gebruik en bleef na de fusie dit wapen voeren.

Heden

 

Het wijkgebouw van Schellingwoude is tegenwoordig in gebruik voor allerlei soorten activiteiten die u terug kunt vinden op de website.