Skip to main content
Omgeving
gelegen in het prachtige waterland van Noord Holland

Natuur

Het wijkgebouw is gevestigd in een rustig gebied met veel groen.

Het is gevestigd in Amsterdan Noord


Schellingwouderkerk

Uit historisch onderzoek voor en tijdens de restauratie bleek dat er sinds het begin van de 14e eeuw verschillende kerken op de terp hebben gestaan. Het huidige, van oorsprong hervormde, gebouw dateert uit 1866.
De restauratie van de Schellingwouderkerk werd in 2000 voltooid.

De Schellingwouderkerk is de kleinste kerk in beheer van Stadsherstel.
Door de landelijke en pittoreske ligging is het een romantische locatie voor het sluiten van huwelijken.
Het orgel wordt nog steeds bespeeld. Ook is de kerk ook uitermate geschikt voor workshops, diners, kleine congressen of lezingen.

De kerk is dagelijks van 9:00 uur tot middernacht te reserveren en is goed bereikbaar per auto en per boot.
De Oranje Sluizen verlenen alle medewerking en reserveren een afmeerplaats voor bruidsparen aan de binnenzijde van de Sluis aan de Noorder Loswal.
Voor het bereiken van de Schellingwouderkerk per boot is het overigens niet nodig om door de Oranje Sluizen te varen.

Oranjesluizen

De Oranjesluizen zijn een complex van schutsluizen in het IJ. Ze vormen de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ en dragen bij aan het op peil houden van de waterhoogte in het Noordzeekanaal. Ze zorgen er ook voor dat er niet te veel zilt water uit het Noordzeekanaal in het IJsselmeer komt.

Het complex strekt zich uit van het dorp Schellingwoude op de noordoever van het IJ tot de noordpunt van het Zeeburgereiland, een plek die vroeger bekendstond als de Paardenhoek.

Het bestaat uit drie kleinere sluizen bedoeld voor kleine beroepsvaart en pleziervaart, een grote sluis voor de binnenvaart, en twee vispassages. De kleinere sluizen hebben deuren die open en dicht kunnen klappen. De schutkolken van deze sluizen meten 14 bij 67 meter (twee stuks) en 18 bij 90 meter. De grote sluis, de in 1995 toegevoegde Prins Willem-Alexandersluis, heeft een kolk van 24 bij 200 meter en schuifdeuren die over een hydrovoet glijden: een zeer dunne laag water. De sluizen worden bediend vanuit twee bedieningsgebouwen.